Kuchnia Irlandzka Na obecny wygląd kuchni irlandzkiej składa się długa i skomplikowana historia tego kraju, a także jej położenie geograficzne. Irlandia była krajem rolniczym, dlatego jej tradycyjne dania mają wiele cech kuchni wiejskiej. Początkowo jej podstawą było mięso, szczególnie wołowina i baranina oraz sery. Z biegiem czasu wprowadzono również warzywa takie jak ziemniaki, rzepa, marchew, pasternak, seler. W XVI wieku do Irlandii przybyły ziemniaki, które szybko stały się podstawą diety ludności wiejskiej. Było to tanie, pożywne warzywo o niskich wymaganiach uprawy. Niestety w XIX wieku, kraj nawiedziła klęska nieurodzaju spowodowana zarazą ziemniaczaną. Ludność uzależniona od tego warzywa cierpiała ogromny głód. Do dziś na kartach historii okres ten znany jest jako Wielki Głód, który zdziesiątkował mieszkańców Irlandii. Wielu umarło z głodu, bądź emigrowało, głównie do Stanów Zjednoczonych. Dziś dieta Irlandczyków nie jest tak bardzo zależna od ziemniakó...
Komentarze
Prześlij komentarz