Regionalne dania

Kuchnia Irlandzka 
Na obecny wygląd kuchni irlandzkiej składa się długa i skomplikowana historia tego kraju, a także jej położenie geograficzne. Irlandia była krajem rolniczym, dlatego jej tradycyjne dania mają wiele cech kuchni wiejskiej. Początkowo jej podstawą było mięso, szczególnie wołowina i baranina oraz sery.
Znalezione obrazy dla zapytania kuchnia irlandzka
 Z biegiem czasu wprowadzono również warzywa takie jak ziemniaki, rzepa, marchew, pasternak, seler. W XVI wieku do Irlandii przybyły ziemniaki, które szybko stały się podstawą diety ludności wiejskiej. Było to tanie, pożywne warzywo o niskich wymaganiach uprawy. Niestety w XIX wieku, kraj nawiedziła klęska nieurodzaju spowodowana zarazą ziemniaczaną. Ludność uzależniona od tego warzywa cierpiała ogromny głód. Do dziś na kartach historii okres ten znany jest jako Wielki Głód, który zdziesiątkował mieszkańców Irlandii. Wielu umarło z głodu, bądź emigrowało, głównie do Stanów Zjednoczonych. Dziś dieta Irlandczyków nie jest tak bardzo zależna od ziemniaków, lecz nadal grają w niej dużą rolę.    Irlandia jest wyspą, dlatego w jej tradycyjnej kuchni jest również duża obfitość ryb i owoców morza. Dania kuchni irlandzkiej są proste i pożywne. Może nie zaliczają się do najlżejszych jednak z pewnością dodają mnóstwo energii, a przy tym wyśmienicie smakują.


Znalezione obrazy dla zapytania kuchnia irlandzka

Na wyspie najważniejszym posiłkiem jest śniadanie. W niektórych barach serwowane jest cały dzień. Stanowił najbardziej obfity posiłek dnia, który miał dawać energii na cały dzień pracy. W jego skład wchodzi smażony bekon, jajka sadzone, kiełbasa, biały lub czarny pudding (rodzaj kaszanki), pieczarki, do tego ciemny lub sodowy chleb, a także dla bardziej wymagających fasolka w sosie pomidorowym. Dziś mieszkańcy wyspy zastępują ciężkie śniadanie płatkami owsianymi z mlekiem. Kolejnym charakterystycznym daniem irlandzkim jest zestaw fish and chips bardzo dobrze znany również w kuchni angielskiej. Tradycyjnie posiłek ten pakowany był w gazety i stanowił szybką i pożywną przekąskę, którą można było zjeść w drodze. Składała się na nią ryba w cieście i frytki polane octem – co jest dość charakterystyczne dla Irlandii. W kuchni irlandzkiej dość ważne miejsce zajmują różnego rodzaje gulasze i strawy z baraniny i wołowiny z warzywami. Stanowią szybki i pożywny posiłek. Najbardziej znanym jest Irish stew, czyli gulasz z baraniny lub jagnięciny z duszonymi ziemniakami i cebulą, czasami z marchewką – zależy od regionu. W Dublinie najsłynniejsze jest Coddle, czyli potrawka z grubo pokrojonej kiełbasy i boczku, ziemniaków pokrojonych w plastry i cebuli. Niektórzy do potrawy dodają tradycyjnego Guiness’a. Wśród dań ziemniaczanych warto spróbować champ, czyli tłuczone ziemniaki podsmażane na maśle z cebulką. Kolejnym szybkim i pożywnym daniem jest Boxty, który przypomina nieco kebaba. Jest to ziemniaczany placek, w który zawija się kawałki wołowiny, surówek, a wszystko polane jest sosami. Jako przekąskę często serwuje się słodki chlebek wypełniony bakaliami zwany barm brack.



Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Tradycje Irlandii

Zabytki Irlandii